Festival “URSUS” 2014

photo (10)
.
Glasba z duše obriše prah vsakdanjosti.” – Berthold Auerbach
.
V začetku je bil star zaprašen skedenj… A glasbenikovo uho je tu prepoznalo akustični potencial lesene konstrukcije iz davnega leta 1878, ki se je na zvok odzvala kot kakšen pozabljen glasbeni inštrument. V trenutku se je porodila ideja in danes lahko namesto v stari “violini” glasbeniki in poslušalci uživajo v čudovito prenovljeni dvorani, idealni za komorne koncerte. Poseben čar doživljaju daje etnološka zbirka, ki je na ogled po stenah dvorane.
Na letošnjem I. mednarodnem glasbenem festivalu “Ursus” se bomo z vrhunskimi slovenskimi in tujimi glasbeniki podali v preteklost od romantike proti baroku. Na prvem koncert bo Trio Susak z novimi zvoki obudil dela skladateljev avstrijske in nemške romantike. Nekaj dni zatem nas bo godalni kvartet Furiant popeljal v čas dunajske klasike s krajšim obiskom na sosednjo Češko. Melodije baročnih triosonat pa se bodo zlile v sotočje na zadnjem koncertu, ki bo posvečen družini Bach (nemško za “potok”).
Vljudno vabljeni v Podkum na kulturno domačijo Medved, kjer lahko uživate v neokrnjeni naravi, si ogledate etnološki muzej, se sprehodite po macesnovem gaju ali pa najstarejšem zasebnem baročnem vrtu v Sloveniji in s pomočjo glasbe z duše obrišete vsak svoj prah vsakdanjosti! Ni naključje, da si je maestro Carlos Kleiber izbral prav te kraje za počitek in iskanje inspiracije v glasbi.
.
Marko Zupan
.
.
.
Video:
.
Youtube
.
.
.
Facebook:
FB
.
.
.
.
photo (4)

photo (12)Člani Tria Susak so prvič skupaj nastopil leta 2010 na mednarodnem festivalu  komorne glasbe na otoku Susak. Leta 2011 so osvojili posebno nagrado na mednarodnem tekmovanju v Braunschweigu. Trio sestavljajo:


Minka Popović je rojena v Beogradu. Klavir se je začela učiti s petimi leti pri prof. Bojanu Brunu. Srednjo glasbeno šolo je zaključila v razredu prof. Olge in Aleksandra Bauerja. Leta 2004 se  je vpisala na Akademijo za glasbo v Beogradu, kjer je v razredu prof. Nevene Popović diplomirala z najvišjo oceno. Trenutno je vpisana na magistrski študij na Mozarteumu v Salzburgu pri prof. Cordeliji Hoffer-Teutsch. Je dobitnica številnih nagrad na tekmovanjih, diplome za študenta generacije, nagrade kraljeve družine Karadjordević, nagrade mesta Beograd,… Leta 2011 je bila izbrana, da na Festivalu “Mozart-Woche” predstavlja univerzo Mozarteum. Igrala je koncet W.A. Mozarta KV 453 ob spremljavi simfoničnega orkestra ” Mozarteum”.

Luka Loštrek je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 2003 je zaključil specializacijo na CNR de Versailles v razredu prof. V. Davida in leta 2006 magistrski študij na Conservatorium van Amsterdam v razredu prof. A. Bornkampa. Igral je z orkestrom Slovenske filharmonije, orkestrom RTV Ljubljanam in orkestrom Slovenske vojske. Kot solist je igral po Evropi in osvojil razne nagrade na mednarodnih tekmovanjih. Trenutno je član Tria Susak, ukvarja pa se tudi z jazz glasbo.

Marko Zupan je svojo glasbeno pot začel na Glasbeni šoli v Zagorju ob Savi in jo nato nadaljeval v Ljubljani (Pogačnik, Zupan), Parizu (Artaud, Alirol) in Salzburgu (Grafenauer). V času študija je osvojil več nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Živi in dela kot svobodni umetnik v Berlinu. Poleg solističnega udejstvovanja in igranja v različnih komornih zasedbah tudi redno sodeluje kot solo flavtist v orkestrih Berliner Symphoniker, Philharmonie der Nationen, Evian Festival Orchestra in Mozart Sinfonietta Salzburg. Poleg tega je od leta 2010 tudi asistent na Umetniški Akademiji v Splitu.

photo (11)

_DSC3592Godalni kvartet Furiant je bil ustanovljen leta 2011 v zasedbi Stefano Mesaglio (Italija), Vlad Popescu (Romunija), Gregor Hrabar (Slovenija), Nika Švarc (Slovenija). Do leta 2013 so člani kvarteta študirali na Koroškem deželnem konservatoriju za glasbo v Celovcu pod vodstvom prof. Elisabeth Fister. V januarju 2013 so bili sprejeti v program ”Chamber Studio” v Londonu, v februarju pa povabljeni na 22. Tečaj komorne glasbe na Visoki šoli za glasbo ”Hanns Eisler” v Berlinu, kjer od oktobra 2013 študirajo magistrski študij komorne glasbe v razredu prof. Eberharda Feltza.
V zadnjih dveh letih je kvartet koncertiral v Avstrji, Nemčiji, Italiji, Romuniji, Sloveniji in na Nizozemskem, kjer so nastopili na raznovrstnih glasbenih festivalih; na Festivalu Wörthersee Classics, Klassik im Burghof, v sklopu Kulturnega poletja v Šentpavlu (Avstrija), na Festivalu Stift (Nizozemska), Festivalu komorne glasbe v Čedadu (Italija), v Koncertnem ciklusu tržaškega konservatorija (Italija), v sklopu Poletne akademije za komorno glasbo v Frenswegnu, v koncertnem ciklusu Slow listening, v sklopu koncertov berlinskega Konzerthausa (Nemčija), na Mednarodnem glasbenem festivalu v Oraviţi (Romunija) in na matinejah v organizaciji avstrijskega radia ”ORF”.
V maju 2012 je kvartet dosegel drugo nagrado na Mednarodnem tekmovanju komorne glasbe v Majanu (Italija). Od februarja 2014 so člani kvarteta štipendisti organizacije ”Yehudi Menuhin Live Music Now Berlin e.V.”.
Kvartet se dodatno izobražuje na mojstrskih tečajih pod vodstvom mnogih priznanih komornih glasbenikov: Eberhard Feltz, Rainer Schmidt, Michael Vogler, Gerhard Schulz, Luc-Marie Aguera, Richard Ireland, Jürgen Kussmaul, Robin Ireland, David Waterman, Ian Belton, Daniel Rowland, Stefan Metz.


photo (7)

boris br2Flavtist Boris Bizjak je študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Fedji Ruplu in kasneje končal podiplomsko specializacijo na “Ecole Normale de Musique de Paris Alfred Cortot” pri prof. Pierre Yves Artaud-u (CNSMDP), kjer je pridobil “Diplome superieur de concertiste”. Boris je osvajal prve nagrade tako doma kot v tujini. Bil je prvonagrajenec mednarodnega tekmovanja v Pikardiji, Francija. V Sloveniji je bil trikrat prvonagrajenec TEMSIG-a kot solist in dvakrat v komorni zasebi. Koncertiral je kot solist in komorni glasbenik v Sloveniji, Veliki Britaniji, Franciji, Italiji, Nemčiji, Austriji, Cipru, Hrvaški, Srbiji, Nizozemski in Kitajski. Njegove izvedbe so bile predvajane
na RTV Slovenija ter Radiju in televiziji Nice. Trenutno deluje kot samostojni glasbenik v Londonu, kjer je poleg koncertiranja ustanovil Hedone Records.


photo (13)Marko Zupan je svojo glasbeno pot začel na Glasbeni šoli v Zagorju ob Savi in jo nato nadaljeval v Ljubljani (Pogačnik, Zupan), Parizu (Artaud, Alirol) in Salzburgu (Grafenauer). V času študija je osvojil več nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Živi in dela kot svobodni umetnik v Berlinu. Poleg solističnega udejstvovanja in igranja v različnih komornih zasedbah tudi redno sodeluje kot solo flavtist v orkestrih Berliner Symphoniker, Philharmonie der Nationen, Evian Festival Orchestra in Mozart Sinfonietta Salzburg. Poleg tega je od leta 2010 tudi asistent na Umetniški Akademiji v Splitu.

Jaka StadlerViolončelist Jaka Stadler (rojen leta 1983 v Ljubljani) se je začel učiti violončelo s sedmimi leti. Prve uspehe je dosegel v razredu prof. Igorja Mitrovića na Glasbeni šoli Vič-Rudnik,s petnajstimi leti se je kot izredno nadarjen učenec že vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani,tam pa je tudi diplomiral (2002) v razredu prof. Cirila Škerjanca. Med študijem je sodeloval na številnih tekmovanjih doma in v tujini,ter osvojil sedem najvišjih priznanj. Od leta 2000 do leta 2003 je bil član Mednarodnega orkestra Gustav Mahler in soločelist Mlade Münchenske filharmonije. Ob koncu študija v Ljubljani je prejel študentsko Prešernovo nagrado Univerze. 2003 je med 40 kandidati uspešno opravil avdicijo za Akademijo Simfoničnega orkestra bavarskega radia ter se hkrati vpisal na podiplomski študij na Visoki soli za glasbo v razred prof . Wenn-Sinn Yanga. Hkrati se je izpopolnjeval pri priznanih pedagogih kot so David Geringas, Martin Ostertag, Wolfgang Boettcher, Franz Helmerson itd. 2005 je za svoje delo prejel pomembno nagrado Evropskega Kulturnega sklada.Kot solist je nastopil z orkestrom Slovenske filharmonije,Zagrebsko filharmonijo ter filharmonicnim orkestrom iz Qatarja. Do sedaj je pod vodstvom priznanih dirigentov, kot so Claudio Abaddo, Mariss Jansons in Lorin Maazel, nastopal v izjemnih orkestrih (Orkester Bavarske državne opere, Bamberški simfoniki, Mladinski orkester Gustava Mahlerja, Simfonicni orkester Bavarskega radia…) Med letoma 2008 in 2010 je bil prvi soločelist filharmoničnega orkestra v Katarju, septembra 2010 pa je postal redni član Simfoničnega orkestra Bavarskega radia.

Domen Marincic foto Jana Jocif 2Domen Marinčič je študiral čembalo pri Carstnu Lohffu v Nürnbergu in končal podiplomski študij generalnega basa pri Albertu Rinaldiju na Visoki šoli za glasbo Trossingen. Študiral je tudi violo da gamba pri Hartwigu Grothu in Philippu Pierlotu. Leta 1997 in 2000 je dobil nagradi na mednarodnem tekmovanju Bach-Abel v Köthnu. Soustanovil je slovenski ansambel za staro glasbo musica cubicularis in zavod Harmonia Antiqua Labacensis. Več let je igral v belgijskem ansamblu Ricercar Consort, zadnja leta pa veliko nastopa po vsej Evropi, v Kanadi in na Bližnjem Vzhodu s flavtistom Stefanom Temminghom in ansamblom Ensemble Phoenix Munich. Kot čembalist sodeluje z raznimi slovenskimi orkestri. Sodeloval je pri snemanju več kakor dvajsetih zgoščenk za založbe, kot so Aeolus, Ricercar, Oehms Classics, Sony in Harmonia Mundi France. Med letoma 2005 in 2009 je predaval generalni bas in partiturno igro na Oddelku za muzikologijo Filozofske Fakultete v Ljubljani. Za razne izvedbe in notne izdaje je rekonstruiral manjkajoče parte številnih skladb 17. in 18. stoletja. Od leta 2005 redno pripravlja oddaje za 3. program ARS Radia Slovenija. Od leta 2007 je umetniški vodja Festivala Radovljica, od leta 2011 pa sooblikuje tudi koncertni cikel HARMONIA CONCERTANS – Stara glasba na Novem trgu.