DEKD 2014 – Dediščina gre v šole

Prvi dan v oktobru smo na Domačiji Medved v okviru prireditve DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE pripravili razstavo dokumentov z naslovom SV. JURIJ POD KUMOM OD OBČINE DO KRAJEVNE SKUPNOSTI.
Z velikim zanimanjem so si stare dokumente ogledali učenci PŠ Podkum-OŠ Ivana Skvarče Zagorje z učiteljicami in nekateri starši. Posebno so jih zanimali stari žigi iz posameznih obdobij občine Sv. Jurij pod Kumom. Prvo občino so ustanovili pred približno 150 leti. Po pisnih virih naj bil prvi župan Janez Medved, rojen 1811. leta. Zadnja občinska uprava je imela nemškega župana med drugo svetovno vojno. Po vojni pa se je kraj priključil zagorski občini in se sredi leta 1949 preimenoval iz Sv. Jurija v Podkum.

Letošnje prireditve, ki so v Sloveniji potekale od 27.9. do 4.9.2014, so poimenovali DEDIŠČINA GRE V ŠOLE. Učenci so si že v šoli ogledali TV posnetek življenja v njihovem kraju izpred 25 let. Po ogledu razstave so učenci in starši prisluhnili spominom, ki jih je Matjaž Kmecl opisal v knjigi Sveti Lenart, vrtnice in gamsov skret – Spomini na skrivne ljubezni, ki jim jih je prebrala učiteljica Irena. Kmeclova družina je namreč nekaj let preživela v šoli Sv. Jurij pod Kumom, kjer je bil oče učitelj.

Invalid Displayed Gallery

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja