V. Mednarodni glasbeni festival Ursus

Ursus 2018

Peti jubilejni Ursus je postregel z zelo raznovrstnim programom.

Kot prvi koncert letošnjega festivala je bil v petek, 20. julija 2018, ob 19. uri na sporedu sLOVEnski Impro.

Priznani slovenski glasbeniki s skupnim navdihom ustvarjajo unikatno prosto improvizacijo, v kateri se mešajo vplivi klasike, minimalizma, bluesa, raznih etno stilov, otožno nežnega zvoka zagorskega melosa. Kompozicije se rojevajo spontano na odru. Tako postane koncert hkrati proces ustvarjanja in poustvarjanja, poskus ujeti trenutek tako za ustvarjalce kot tudi za publiko.

Konec januarja je izšel njihov prvi CD, posnet v živo s koncerta v klubu KGB v Mariboru.

Izvajalci: Tina Mauko, klaviature, Jure Tori, harmonika, Marko Zupan, flavta.


Na drugem koncertu Simfonija Remix, ki je bil v petek, 10. avgusta 2018, ob 19. uri, je bilo verjetno prvič v teh krajih slišati Mozartovo Praško in Beethovnovo 1. simfonijo. Zahvala gre predvsem njunemu sodobniku Johannu Nepomuku Hummlu, ki je simfoniji priredil za komorno zasedbo.

Johann Nepomuk Hummel (1778-1837), pomemben pianist in skladatelj poznega klasičnega obdobja, ni bil znan le po svojih solističnih kompozicijah, temveč tudi po svoji komorni glasbi ter aranžmajih simfonij, koncertov in opernih uvertur. Ustvaril je približno petdeset takšnih transkripcij, ki so bile namenjene za izvedbo na t.i. hišnih koncertih. Koncertni program je vključeval Mozartovo Simfonijo št. 38 v D-duru, K. 504, “Praška” ter Beethovnovo Simfonijo št.1 v c-molu, op. 21. Oba skladatelja sta imela velik vpliv na Hummla – Mozart je bil njegov učitelj, Beethoven pa njegov dober prijatelj.

Izvajalci: Marina Minkin, klavir, Marko Zupan, flavta, Evgenia Epshtein, violina, Giorgio Matteoli, violončelo.


RusiЯ – zadnji koncert V. Mednarodnega glasbenega festivala “Ursus” pa je obiskovalce ovil v zvoke romantične Rusije devetnajstega stoletja. Na svoj račun so prišli ljubitelji pihalnih instrumentov in klavirja. Koncertu smo prisluhnili v petek, 17. avgusta 2018, prav tako ob 19. uri.

Neskončne ruske poljane, romantika in tragika Tolstojevih romanov, ljudske pesmi in plesi, pravoslavni korali in zvonovi, junaki in bogovi starodavnih slovanskih mitov, banalnost in komičnost, fantazija in kruta realnost življenja. Vse to je mogoče vzbuditi ter slišati v glasbi Rubinsteina in Rimski-Korsakova.

Anton Grigorjevič Rubinštein, ustanovitelj St. Petersburškega konservatorija in učitelj Čajkovskega, je bil eden največjih pianistov 19. stoletja, poleg tega pa tudi zelo dejaven skladatelj. Pisal je opere, simfonije, koncerte in komorno glasbo.

Nikolaj Andrejevič Rimski-Korsakov, znan po svoji čudoviti “Šeherezadi”, je bil član “Ruske peterke”, skupine skladateljev, katerih namen je bil oblikovanje nacionalnega sloga klasične glasbe.

Izvajalci: Marina Panova, klavir, Marko Zupan, flavta, Tomaž Močilnik, klarinet, Miriam Kofler, fagot, Andrej Žust, rog.


Povezave;

  • http://festivalursus.com/?lang=sl
  • https://www.facebook.com/UrsusFestival
  • https://dogodki.kulturnik.si/?where=Doma%C4%8Dija%20Medved%2C%20Podkum
  • http://www.zasavc.net/novica/sklepni-koncert-letosnjega-festivala/1096077/
  • https://m.mojaobcina.si/zagorje-ob-savi/dogodki/v-mednarodni-glasbeni-festival-ursus-2.html
  • https://m.mojaobcina.si/zagorje-ob-savi/dogodki/v-mednarodni-glasbeni-festival-ursus-1.html

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja