Študijske novinarske poti Zagorja in Zasavja

Člani projekta študijske novinarske poti Zagorja in Zasavja, ki jo vodi gospod Ivan Botteri, so se 10. maja ustavili tudi na domačiji Medved. V skupini je bilo 19 priznanih slovenskih novinarjev, ki se ukvarjajo predvsem s turizmom.
Ob prijetnem klepetu pod orehom smo jim v kratkem orisu predstavili zgodovino Medvedove družine in potek obnavljanja objektov. Seznanili smo jih, da so vsi objekti v Registru kulturne dediščine. Po ogledu cvetočega okrasnega vrta nismo pozabili omeniti, da je leta 1995 prejel v Lizboni bronasto odličje v kategoriji malih okrasnih kmečkih vrtov Evrope. Nato smo se odpravili na skedenj, kjer so si ogledali stalno etnografsko zbirko. Postavitev je omogočil Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Seznanili smo jih, da osrednji prostor namenjamo najrazličnejšim aktivnostim. Na njem potekajo delavnice za osnovnošolce, občasno ga KD Podkum uporabi za gledališke predstave, zadnjih pet let pa v poletnih mesecih potekajo na skednju, ki ima odlično akustiko, koncerti Mednarodnega glasbenega festivala URSUS. Izvajalci so mladi glasbeniki skoraj s celega sveta, ki trenutno živijo in delujejo v Evropi.
S sprehodom v macesnov gaj, ki je v tem mesecu sveže pomladno zelen, so se lahko prepričali, da so macesnova drevesa posajena v smeri sončnih žarkov, z lipo v središču. Tudi bela glicinija, ki je med največjimi v Sloveniji, je s svojo lepoto in sladkim vonjem pritegnila njihovo pozornost.
Pred odhodom so si ogledali še notranjost hiše, staro kuhinjo in kmečko hišo s krušno pečjo in Bohkovim kotom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja